Foguerons de Gràcia


fogueronsLa festa dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia neix l’any 1993, de la mà de Toni Torrents, un pobler que va voler traslladar l’essència de la típic a revetlla de Sant Antoni a la Vila de Gràcia.

La festa te com elements principals els “foguerons”, una sèrie de fogueres escampades per diverses places de la vila on la gent s’hi pot fer el pa torrat i els típic botifarrons i les llongonisses mentre escolta les glosses.

La festa

La festa dels foguerons de Gràcia té la mateixa estructura que l’original de Sa Pobla. A la vigília s’aplega la llenya per construir els foguerons al bell mig de diverses places. Al vespre, s’inicien les “completes”, un cercavila on surten tots els elements de la cultura populars que van des de l’ajuntament de Gràcia fins a les diferents places on hi ha els foguerons. Hi participen grups de cultura popular vinguts de Sa Pobla i pràcticament la totalitat del grups de cultura popular de la Vila de Gràcia (bastoners, diables, castellers, gegants, dracs, trabucaires…).

El cercavila finalitza amb el foguerons ja encesos i les primeres brases preparades. És en aquest punt quan comença a sonar la ximbomba i les xeremeies i la gent comença a coure els botifarrons i llonganisses amb les primeres brases.

Els escenaris més utilitzats a Gràcia són la Plaça de la Vila, punt d’origen dels cercaviles i indret on habitualment es fa una primera sonada de xeremeiers i les places de la Virreina, el Nord i el Diamant.

Els organitzadors

 

Fundació Festa Major de Gràcia
La Fundació Festa Major és l’entitat que vetlla per la continuïtat i millorament de la celebració de la Festa Major de Gràcia.

Espai Albert Musons
C/ Alsina, 9
08024 Barcelona
www.festamajordegracia.cat

 

Associació Cultural i Gastronòmica El Cargol Graciós
Perquè pensem que la vida cal assaborir-la i gaudir dels bons moments, i res millor que amb les nostres amistats, velles i noves,  al voltant d’una taula compartint gustos afins.

www.cargolgracios.org

 

Centre Artesà Tradicionàrius
El Centre Moral Instructiu de Gràcia és una entitat gracienca fundada l’any 1869 amb la voluntat de fer promoció de la cultura de l’esbarjo i l’esport.

C/ Ros de Olano, 9
08012 Barcelona
www.elcentregracia.cat

 

Federació de Colles de Sant Medir
La Federació de Colles de Sant Medir, fundada al 1951, vetlla per la continuïtat de la festa de Sant Medir i està formada per més de 25 colles que participen en la tradicional festa de Sant Medir.

Espai Albert Musons
C/ Alsina, 9
08024 Barcelona
www.santmedir.org

 

Lluïsos de Gràcia
Els Lluïsos de Gràcia és una entitat sòciocultural amb més de 1200 socis que es troba al barri de Gràcia i que té més de 150 anys d’activitat.

Plaça del Nord, 7-10
08024 Barcelona
www.lluisosdegracia.cat