Revolta de les Quintes

07/04/2024 12:00 - 14:00
Plaça de la Vila de Gràcia, 1-3, 08012 Barcelona, España
Address: Plaça de la Vila de Gràcia, 1-3, 08012 Barcelona, España

Origen

L’origen d’aquesta nova festa a Gràcia té lloc el 2001 i commemora la revolta de les Quintes del 1870, quan els veïns de la vila es van aixecar contra la crida d’una nova lleva de joves per anar a l’exèrcit. Durant tots aquells dies de revolta, la campana de la torre de la plaça de la Vila de Gràcia va tocar a sometent.

 

Diada dels Trabucaires de Gràcia

Dates: Dins del mes d’abril —els fets de la revolta de les Quintes del 1870 van ocórrer entre el 4 i el 9 d’abril—, tenint en compte la Setmana Santa i les diades Bastonera i Castellera de la Independència.

Origen: El 2006 té lloc la primera Diada Trabucaire a càrrec de la colla dels Trabucaires de Gràcia, fundada el 2003 i presentada oficialment en societat el 2004.

Ho organitza: Trabucaires de Gràcia.

Descripció: La Diada comença amb la cercavila dels Trabucaires de Gràcia i de les colles de trabucaires convidades, per diferents carrers que acaba a la plaça de la Vila de Gràcia, on les colles fan els lluïments corresponents i la galejada final.

 

Representació Teatral

Data: El mateix dia de la Diada dels Trabucaires de Gràcia.

Origen: Prenent com a referent la revolta de les Quintes del 1870, l’any 2007 la colla dels Trabucaires de Gràcia va organitzar durant la seva Segona Trobada, la primera representació de la revolta de les Quintes a la plaça de la Vila, impulsada a partir d’una idea d’Albert Cortés i Josep Maria Contel, en la qual es recreen els fets que van ocórrer l’abril del 1870.

Ho organitza: Trabucaires de Gràcia.

Descripció: Un grup d’homes i dones, vestits de l’època que es representa, es troben a la plaça de la Vila de Gràcia, quan uns personatges comencen a relatar els fets que van ocórrer el 1870. En aquest moment, els actors que interpreten els vilatans comencen a manifestar-se demanant l’abolició de les quintes i la revolta es comença a teixir, i es produeix l’assalt a l’ajuntament, la construcció de les barricades i la resistència. La representació continua amb l’aparició dels soldats, la batalla final i l’assalt a les barricades.

Related upcoming events