La festa dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia neix l’any 1993, de la mà de Toni Torrents, un pobler que va voler traslladar l’essència de la típic a revetlla de Sant Antoni a la Vila de Gràcia.
La festa te com elements principals els “foguerons”, una sèrie de fogueres escampades per diverses places de la vila on la gent s’hi pot fer el pa torrat i els típic botifarrons i les llongonisses mentre escolta les glosses.
La festa
La festa dels foguerons de Gràcia té la mateixa estructura que l’original de Sa Pobla. A la vigília s’aplega la llenya per construir els foguerons al bell mig de diverses places. Al vespre, s’inicien les “completes”, un cercavila on surten tots els elements de la cultura populars que van des de l’ajuntament de Gràcia fins a les diferents places on hi ha els foguerons. Hi participen grups de cultura popular vinguts de Sa Pobla i pràcticament la totalitat del grups de cultura popular de la Vila de Gràcia (bastoners, diables, castellers, gegants, dracs, trabucaires…).
El cercavila finalitza amb el foguerons ja encesos i les primeres brases preparades. És en aquest punt quan comença a sonar la ximbomba i les xeremeies i la gent comença a coure els botifarrons i llonganisses amb les primeres brases.
Els escenaris més utilitzats a Gràcia són la Plaça de la Vila, punt d’origen dels cercaviles i indret on habitualment es fa una primera sonada de xeremeiers i les places de la Virreina, el Nord i el Diamant.
Els organitzadors
Fundació Festa Major de Gràcia
La FFMG té la seva seu a l’espai Albert Musons, que comparteix amb els Castellers de la Vila de Gràcia i la Federació de Colles de Sant Medir. La Fundació participa organitzant i gestionant els recursos econòmics de la Federació i els diferents foguerons i activitats de dinamització als carrers de Gràcia.
Associació Cultural i Gastronòmica El Cargol Graciós
El CG és una Associació Gastronòmica i Cultural que s’uneix el 2009 encarregant-se de l’organització dels esdeveniments gastronòmics culturals mallorquins a la festa, com són el Tast al Cat, l’arrós brut per entitats, la dinamització de l’espai de la Plaça del Diamant i el punt de distribució de productes mallorquins.
Centre Artesà Tradicionàrius
El CAT és el responsable de l’ampliació de l’oferta cultural de la festa dels foguerons des del 1994, organitzant i gestionant l’oferta musical tradicional mallorquina, amb les glosses, grups musicals i cantants referents de Balears, xeremiers, ball de bot i altres danses populars.
Federació de Colles de Sant Medir
La Federació de Colles de Sant Medir, fundada al 1951, vetlla per la continuïtat de la festa de Sant Medir i està formada per més de 25 colles que participen en la tradicional festa de Sant Medir.
El 2015, s’incorpora a l’organització de la festa tot donant suport en temes de comunicació i subvencions.
L’ACA és una promotora i impulsadora de la cultura tradicional poblera de les Illes Balears que, a més a més de fer d’editorial d’alguns llibres sobre cultura i història de les illes, aglutina diferents aspectes de la cultura popular com són els xeremiers i els tamborers i dimonis d’Abolpàs.
Els membres de l’ACA, venen cada any a Gràcia oferint el seu suport en els correfocs, i ens delecten amb la seva música tradicional i una selecció de productes alimentaris mallorquins.
Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia
Les colles de cultura popular es van anar afegint a mesura que la festa va anar creixent i unides a les colles de sa Pobla cada any creen un gran cercavila de cultura popular durant la celebració dels foguerons. Les colles també organitzen les exposicions sobre cultura de Balears, activitats infantils, i jornades de debat i presentacions d’activitats i tradicions balears.
Aglutina les colles de cultura popular de Gràcia: Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Esbart Comtal i Bastoners de Barcelona, Colla Diables la Vella de Gràcia, Colla Drac de Gràcia, Diabòlica de Gràcia, Malèfica del Coll i L’Àliga de Gràcia.
Trobareu més informació a la seva pàgina web http://fogueronsgracia.cat/