l’ermita de Sant Medir

L’Ermita de Sant Medir, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, es troba a prop de l’antic camí romà d’Ègara (Terrassa) a Barcino (Barcelona) que -passant per Castrum Octavianum (Sant Cugat)- entrava a la serra de Collserola per la vall de Gausac (o vall de Sant Medir).El primer document que hi fa referència data de l’any 962. Es tracta d’una construcció romànica de caire tradicional. S’alça una planta rectangular de 8,8 x 7,3 metres i la sagristia es troba en un annex a l’ala esquerra. Coronant l’entrada de l’ermita es troba un campanar d’espadanya amb dues campanes. El seu interior és format per una volta de canó i compta amb un cor al qual s’hi accedeix per una escala de cargol.
Actualment s’han trobat dades en les que es pot observar l’evolució de l’ermita:

 

Fins 1446: Els monjos del monestir de Sant Cugat en tingueren cura.
1447: Es troba inscrit en un relleu gòtic dedicat a la Santíssima Trinitat col·locat tot just damunt la porta d’entrada.
1603: S’hi construeix el retaule de l’altar major amb la imatge de la Mare de Déu de la Vall de Sant Medir al centre.
1916: Es substitueix la imatge original del retaule per la Mare de Déu del Roser.
1922: Un incendi a la Vall de Sant Medir destrueix totalment l’interior de l’ermita.
1962: La Federació de Colles decideix reformar la teulada  per risc d’enfonsament.
1993 – 1996: Es fa un gran esforç per enaltir la imatge de l’ermita i el seu entorn. Es reposa una rèplica de la imatge de la Mare de Déu de la Vall de Sant Medir i la segona campana. La reforma d’una font al pla de l’ermita n’és també un fet destacat.

Actualment, la colla de La Penya Regalèssia és l’encarregada voluntàriament de mantenir el bell paratge de la Vall de Sant Medir. La seva labor és reconeguda i admirada per tots nosaltres ja que fan de l’ermita un lloc acollidor on poder celebrar la nostra festa.

 

Com arribar-hi:


Mostra un mapa més gran